Yksinäisyyteen Minun Tarina® valmennus – Kehitetty uusi ratkaisu- ja voimavarakeskeinen konsepti

Teksti: Marjo Hirvonen
Kuva: Piirre C

Suomessa yli 16 vuotiaista koki itsensä koko ajan tai suurimman osan ajasta yksinäiseksi vuonna 2022, joka tarkoittaa 29,7 %. Ulkopuolisuutta kokemus oli 15% yli 16 vuotiaista. Jossa etenkin iäkkäiden kokemus oli merkittävä. (Tilastokeskus). Yksinäisyys voi olla sosiaalista, sekä emotionaalista, joka aiheuttaa terveydelle kärsimystä. Haittavaikutukset ovat verrattavissa tupakointiin, liika lihavuuteen ja fyysiseen passiivisuuteen (WHO.). Hollannissa yksinäisyys aiheuttaa jopa 8,1 % terveydenhuollon kustannuksista (Sdp.). Isossa-Britanniassa yhden yksinäisen kustannus on 11 380€/ vuosi. (Ny Times).

Yksinäisyys koskettaa kaikkia ikäryhmiä ja tämä haaste on tullut vastaan työurallani eri työtehtävissä. Psykoterapeutin vastaanotolla tapaan viikoittain yksinäisiä, jotka kokevat, että ovat kokemuksensa kanssa yksin. Valitettavasti he eivät tiedä, että seuraava asiakas pohtii samanlaisia teemoja. 

Syksyllä 2022 pohdin, mitä tälle haasteelle voisi tehdä. Lähdin kehittämään yksinäisyyteen uutta ratkaisu- ja voimavarakeskeistä konseptia. Tähän matkaan tarvitsin ideani lisäksi kannustajia ja innokkaita kehittäjiä. Kyseessä on matalan kynnyksen palvelu, joka ei ole terveydenhuollon toimintaa. Osallistujista ei tehdä muistiinpanoja, eikä potilasasiakirja merkintöjä.

Kohderyhmänä Minun Tarina® pilotissa oli yli 60-vuotiaat, jotka halusivat muutosta yksinäisyyden kokemukseensa. Kesällä 2023 kokoontui Kuopion keskustassa kaksi suljettua ryhmää, joissa oli maksimissaan 8 osallistujaa. Tapaamiset olivat viikoittain kahden tunnin ajan. Jokaisella kerralla oli oma teemansa, jota yhdessä käsittelimme. Yhteisen tekemisen lisäksi jokaisella oli henkilökohtainen Minun Tarina® yksinäisyys materiaali, jonka kautta he pystyivät kehittämään itseään. Materiaali oli verkkokurssi muodossa, mutta joidenkin kohdalla toimintakyky ei sallinut verkkokurssin käyttöä, joten materiaali oli paperiversiona. 

Jokaisen tapaamisen päätteeksi kysyin heiltä anonyymisti palautetta asteikolla 1-5, sekä yksi avoin kysymys. Tämä auttoi minua välittömästi korjaamaan kehitystä kaipaavat kohdat. 

Tapasimme viiden viikon ajan kerran viikossa. Viimeisellä kerralla ryhmät toivoivat yhteistä tapaamista, jossa voisivat tutustua toisiinsa. Sovimme seuranta tapaamisen reilun kuukauden päähän. Osallistujat olivat motivoituneita näkemään toisiaan myös valmennuksen jälkeen. Heille järjestyi Kuopion keskustasta kokoontumistila, jossa he tapasivat toisiaan 2-3 viikon välein.

Kolmas pilotti ryhmä aloitti syksyllä 2023. Tähän ryhmään olin saanut kehitettyä Minun Tarina® materiaaleja palautteiden perusteella. Kolmannen ryhmän kohdalla tein tarvittavat muutokset kokonaisuuteen ja oli aika sopia seuranta tapaaminen vuoden 2023 lopulle. Sovimme yhteiset pikkujoulut, johon kaikki pilottiin osallistuneet saivat kutsun.

Yksinäisyyteen Minun Tarina® valmennus on kehitetty yhteistyössä 22 yksinäisyyttä kokevan henkilön kanssa. Heistä oli 16 naista ja 6 miestä. Valmennuksessa on kuusi teemaa, joita käsitellään suljetussa ryhmässä, jossa on max.8 henkilöä. Lisäksi on henkilökohtainen materiaali itsenäiseen työskentelyyn. Valmennus pohjautuu vuodesta 2002 saadun terveydenhuollon työkokemukseeni, sekä ratkaisukeskeiseen viitekehykseeni. Pilotti ryhmien fasilitaattorina toimin yksin.

 

Tavoite: 

Kehittää ratkaisu- ja voimavarakeskeinen konsepti yksinäisyyden ehkäisyyn, joka skaalautuu eri ikäryhmille.

 

Mitä hyötyä Minun Tarina® valmennuksesta on:

Yksinäisyys valmennukseen osallistuneista noin puolet jatkoivat tapaamisia omatoimisesti 2-3 viikon välein. Heidän yksinäisyyden kokemus lievittyi. 

Kuva vuoden kuluttua tori kahveilta Kuopion torilla. Kaikki eivät päässeet paikalle, koska muutama oli lähtenyt yhteiselle kesä reissulle.

 

Osallistuneiden kokemuksia: 

” Juuri mitä halusin, yhteisöllisyyttä.”

” Sai syyn lähteä kotoa.”

” Tapasi samanlaisessa tilanteessa olevia ihmisiä.”

” Positiivisuus, ongelmien ratkaisu.”

” Uusia ystäviä, joiden tapaamisiin pilotin jälkeen on ollut mukavaa. Ja jatkossakin tavataan.”

” Myönteisyys.”

” Niille ihmisille, jotka ovat jumittuneet yksinäisyyteen, josta ulospääsy vaati juuri tämäntyyppistä sysäystä katkaista tuo kierre.”

” Ratkaisu- ja voimavarakeskeisyys ovat toteutuneet tässä pilotissa.”

” Rohkaisua sosiaaliseen elämään.”

” Ehdottomasti, sillä varmasti moni pystyy katkaisemaan yksinäisyyden kierteen ja saa elämäänsä uutta sisältöä, joka antaa vireyttä elämään ja vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Liian moni ei jaksa omin voimin tuota kierrettä katkaista ja tässä on siihen hyvä mahdollisuus.”

 

Tulos:

Minun Tarina® valmennus yksinäisyyteen on uusi ratkaisu- ja voimavarakeskeinen konsepti yksinäisyyden ehkäisyyn.

Lopuksi pyysin osallistujia antamaan kouluarvosanan asteikolla 4-10 Minun Tarina® kokonaisuudelle. Keskiarvo on 8,57.

Vuonna 2025 käynnistyy Minun Tarina® fasilitaattori koulutus. Kohderyhmä: Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen, jolla on ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti koulutus, kokemusta ryhmien ohjaamisesta ja toimii yrittäjänä. 

Yksinäisyys ylitetään yhdessä ja tähän tarvitaan Minun Tarina® fasilitaattoreita.

Lisätietoja: Marjo Hirvonen info@formaatio.com

Lähteet:

U.K. Appoints a Minister for Loneliness

https://www.nytimes.com/2018/01/17/world/europe/uk-britain-loneliness.html

Social Isolation and Loneliness

https://www.who.int/teams/social-determinants-of-health/demographic-change-and-healthy-ageing/social-isolation-and-loneliness

Eloranta ja Risikko: Suomeen tarvitaan kansallinen yksinäisyyden vähentämisen toimenpideohjelma.

https://www.sdp.fi/ajankohtaista/eloranta-ja-risikko-suomeen-tarvitaan-kansallinen-yksinaisyyden-vahentamisen-toimenpideohjelma/

Yksinäisyyttä koki 29,7 % 16 vuotta täyttäneistä henkilöistä vuonna 2022. Tiedote 31.3.2023 

https://stat.fi/julkaisu/cl8sh640so9n30bw7s21tu6s8#

 

Marjo Hirvonen

Ratkaisukeskeinen psykoterapeutti, EMDR-terapeutti, sensomotorinen psykoterapia, kognitiivinen terapeutti, työyhteisösovittelija, Mielenpaja®, Minun Tarina®-valmennuksen kehittäjä
www.mielenpaja.fi
www.formaatio.com