Mietteitä Ratkesista
Teksti: Lauri Heikkilä
Kuva: Sanna Keistinen
Ensimmäisessä Ratkes-lehdessä 1/95 julkaistu puheenjohtajan palsta
Ratkes Ry:n tarkoituksena on rakentaa ja kehittää yhteistyötä kaikkien ratkaisuja painottavien ajattelumalien välillä. Ratkaisuja painottavilla ajattelumalleilla tarkoitan työtapoja, joissa ollaan kiinnostuneita ensisijaisesti ratkaisemaan ongelmat selitysten sijasta. Näitä ajattelutapoja ovat mm. hypnoosi, suggestopedia, kognitiiviset ajattelumallit, erilaiset perheterapeuttiset lähestymistavat, ratkaisukeskeisyys ja NLP.
Omasta kokemuksesta tiedän, että yhteistyö kannattaa ja avaa uusia mahdollisuuksia kaikille, jotka sitä harjoittavat.
Minulla itselläni on NLP-Trainer koulutus sekä vankka kokemus ratkaisukeskeisten työskentelytapojen, erityisesti BFTC:n ajattelutapojen hyödyntämisestä. Tämä ja NLP sopivat erinomaisesti yhteen ja minä, kuten myös asiakkaani, olemme hyötyneet tästä liitosta. NLP tuo mielikuvitusta ja samalla tarjoaa entistä täsmällisempiä malleja ymmärtää. kuinka mielemme rakentuu ja toimii. Ratkaisukeskeisyys puolestaan tarjoaa upean mallin erityisesti työskennellessä perheiden ja organisaatioiden tasolla. Vaikka molemmat mallit ovatkin kehittyneet terapiamaailmassa voi niitä soveltaa kaikkeen ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Tulevaisuus on vielä nuorta näissä kokonaisvaltaisesti todellisuuta tarkastelevissa ajattelutavoissa. Uskon, että lokeroitumisen ja erikoistumisen, ns. ”asiantuntijuuden” aikakausi on ohi ja opimme taas löytämään luovuuden, leikin ja terveen järjen rajattomat voimavarat.
Opiskellessani kulttuuriantropologiaa tutustuin ajattelutapaan, jota kutsuttiin Osallistavaksi tutkimukseksi. Tässä ajattelutavassa tutkimus katsottiin epäonnistuneeksi, jos tutkimusprosessin kestäessä ei saatu aikaan muutoksia. Sosiologiaan ja erilaisiin laajempiin yhteiskunnallisiin tutkimusmalleihin nämä käytäntöä painottavat ajattelutavat ovat vasta tulossa. Mielestäni me olemme todistamassa ensimmäistä todellista tie- teen paradigman muutosta ihmisen ja hänen luomansa maailman tutkimuksessa, muuttamisessa ja kehittämisessä. Olemme jättämässä taaksemme rationalistisen konemaailmaan ja yksipuoliseen ”joko – tai”- logiikkaan perustuvan mekanistisen ja hierarkkisen maailmankatsomuksen ja olemme sukeltamassa uuteen, sumean logiikan holograafiseen, kaikkia ulottuvuuksia hyödyntävään, dynaamiseen, jatkuvan liikkeen maailmankuvaan.
Ratkesin tavoitteena onkin kartoittaa ja kehittää näiden uusien ajattelumallien erilaisia sovelluksia niin käytännössä, mm. terapiassa, opetuksessa, valmennuksessa, liike-elämässä, kuin tutkimuksessa ja tieteessäkin. Samalla yhdistyksen päämääränä on myös tuottaa ja tarjota monipuolisesti koulutusta, työnohjausta, tutkimusta sekä alan kirjallisuutta.
Ratkes ry ei painota mitään erityistä ajatussuuntaa sinänsä ja yhdistykseen voivat liittyä kaikki, jotka ovat sen toiminnasta kiinnostuneita. Se sopii yhtä hyvin ihmisille, jotka haluavat ymmärtää maailmaa sen kaikessa laajuudessa kuin sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään joitain erityistaitojaan.
Helsingissä 2.5.1995
Lauri Heikkilä
FK, NLP-Trainer
Ratkesin puheenjohtaja