KissaMartat Seilissä

Teksti: Päivi Harju, Leena Niskanen ja Päivi Vuokila-Oikkonen
Kuvat: Päivi Harju

Työnohjaajatiimimme Kissamarttojen tämänvuotinen tapaaminen sai alkunsa, kun kutsuimme itsemme 10-vuotisjuhlaretkelle Seilin saarelle elokuun toisena viikonloppuna. Melkein tasan kymmenen vuotta sitten toukokuussa 2013 valmistuimme Oulun yliopiston ratkaisukeskeisestä työnohjaaja-, työelämän kehittäjä- ja valmentajakoulutuksesta. Päätimme silloin, että tapaamme elokuussa 2013 Seilin saarella. 

Kissamartat-nimen syntyhistoria juontaa tuonne 10 vuoden taakse. Matkalla Seiliin noustessamme M/S Östern -lauttaan nuori poikaporukka tuumasi rehvakkaaseen tapaan: ”Miksi nuo martat saa mennä ensin?” Otimme martta-nimityksen kunniakkaasti vastaan. Koska meillä oli matkan ajan rinnassa tunnistamista helpottavat Hello Kitty -tarrat, ryhmämme nimeksi muotoutui Kissamartat. 

Tällä ensimmäisellä Seilin matkalla päätimme kokoontua vuosittain jossain veden äärellä. Olemme retkeilleet kymmenen vuoden aikana keskimäärin yhdeksän hengen ryhmänä mm. Hailuodossa, Suomenlinnassa, Manamansalossa, Kalajoella ja Tankarin majakkasaarella. Tankarin matka oli erityinen. Luonto näytti voimansa ja meripelastajat turvasivat matkamme takaisin mantereelle.

Majapaikkana Seilin saarella toimi Engelin vuonna 1826 suunnittelema kaksikerroksinen Fyyri,
joka oli ollut hospitaalina ja taloudenhoitajan virka-asuntona

Seilin saaren historia

Seilin saari on kaunis ja sen luonto monimuotoinen. Sillä on kuitenkin raskas menneisyys sairaalasaarena. Ensimmäinen sairaala perustettiin vuonna 1619, ja alkuun sinne sijoitettiin leprapotilaita ja myöhemmin mielenterveys- ja muista kroonisista sairauksista kärsiviä. Viimeiset 70 vuotta sairaala toimi naismielisairaalana, ja sen toiminta lakkasi vasta vuonna 1962. 

Tarinan mukaan sanonta ’’ihan seilissä’’ on peräisin ajalta, jolloin leprapotilaat valmistivat saarella alkoholia. Kertomuksen mukaan pontikkaa myytiin ohi ajaville laivoille. Kun merimiehet saapuivat Turkuun nautittuaan reippaasti Seilin saaren antimia, sanottiin heidän olevan täydessä seilissä.

Seilin saarella kirkkoväen yläpuolella riippu kirkkolaiva, joka purjehti tsaari-Venäjän lipun alla.
Se on osa 1600-luvulla perustetun hospitaalin kokonaisuutta

Viikonloppu saarella

Viikonlopun ohjelman aikataulu muotoutui liukuvasti Kissamartta-ryhmän toiveiden mukaisesti. Saavuttuamme Seiliin saaren hostellin ystävällinen henkilökunta kuljetti laukkumme majoitusrakennus Fyyriin, jonka on suunnitellut Carl Ludvig Engel. Rakennus on toiminut aikanaan majakkana. Kaksikerroksinen Fyyri on toiminut aiemmin myös henkilökunnan asuntona. Yläkerran ikkunoista avautuu kaunis näköala merelle.

Asettauduimme majapaikkaan ja vaihdoimme edellisen tapaamisen jälkeiset kuulumiset ennen lounasta. Tutustuimme perjantai-iltapäivänä myös saaren historiaan, luontoon ja ihmiskohtaloihin Visit Seilin oppaan kertomusten avulla. Opastus oli kattava, ja kierros kesti melkein kolme tuntia aktiivisen ryhmämme kysymysten ja pohdintojen äärellä. Reitti päättyi kirkkoon, joka sinällään on pysäyttävä paikka. Kirkossa näkyy, miten leprapotilaat on eristetty muista kirkon kävijöistä aidalla kirkon takaosaan. Kirkkomaa on vaatimaton puisine nimillä merkittyine risteineen. Kirkon pihalle on lisäksi pystytetty suuri puuristi lepraa sairastaneiden muistoksi. Ruumiita tai niiden jäännöksiä ei ole kuitenkaan löytynyt myöhemmissä kaivauksissa.

Opaskierroksen ja päivällisen jälkeen vietimme yhdessä iltaa Fyyrin tuvassa. Kynttilän valossa keskustelu polveili elämän kaikissa väreissä. Pihalla hepokatit polkivat jalkojaan ja soittivat viuluja korvia huumaavasti pimenevässä elokuun illassa. Tunnelma oli ainutlaatuinen.

Lauantaina aamiaisen jälkeen vaelsimme vapaina kauniilla saarella. Seilin kalliot ja polut kutsuivat meitä ihastelemaan saaren monelta osin suojeltua luontoa. Kauniissa luonnossa ajatukset vaeltavat ja mieli kevenee. Ennen lounasta tunnelmoimme vertaistyönohjauksellisesti Taidemakasiinissa taiteen ja sanan äärellä. ”Seilin yläpuolella lipuvat pilvet kertovat… elämän onnellisuudesta ja menneiden aikojen hurjuuden kauheuksista ja elämän toivosta, jos sitä sitten enää olikaan.”

Taidemakasiinissa on sijainnut aikoinaan Seilin sairaalan ja koko saaren ruumishuone ja ruokavarasto. Nykyisin siellä järjestetään vähintään kerran kesässä kunnon lepradiskoilta vanhoja muistellen.   

Lauantai-illan saunahetki vietettiin meren rannalla. Osa meistä ui meressä ja nautti veden mahdollisuudesta antaa tilaa. Saunaterassin juttelutuokio kesäillan valossa on yksi niitä mieleenpainuvia hetkiä, joita näiltä retkiltä kannamme mukanamme vuosia eteenpäin.

Sunnuntaina aamupalan jälkeen kuljeskelimme ja hyvästelimme saaren – ja poimimme lisää muistoja kotimatkalle. Lautta vei meidät Nauvoon, jossa kahvittelimme samassa pöydässä, josta Kissamarttojen matka kymmenen vuotta sitten alkoi. Jatkoimme Nauvosta bussilla Turkuun, josta jokainen matkusti tahoilleen muistoissaan kaunis Seilin saari sekä yhteisesti jaettu aika ja kokemukset.

Ensi vuonna tapaamme taas jossain.

Leena Niskanen

Päivi Harju

terveydenhuollon erikoishammaslääkäri, palvelualuejohtaja, terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, ylihammaslääkäri, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, ratkaisukeskeinen työnohjaaja
paivi.harju@pohde.fi

Päivi Vuokila-Oikkonen

erityisasiantuntija, terveystieteiden tohtori, pedagogi, työelämän kehittäjä – muutosvalmentaja – työnohjaaja (STOry) – LP-NP-kouluttaja / erätauko-ohjaaja, Diakonia ammattikorkeakoulu, Oulu
paivi.vuokila-oikkonen@diak.fi

Päivi Harju

Leena Niskanen

erikoishammaslääkäri, yliopisto-opettaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja, KokoNaiset-ryhmänohjaaja ja kokemusasiantuntija
leena60.niskanen@gmail.com