PÄÄTOIMITTAJILTA
Uutta liekkiä työhön
Teksti: Helinä Nurmenniemi ja Timo Keistinen
Kuva: Sanna Keistinen
Tervehdys kaikille
Lämmin ja kaunis kesä on takanapäin ja olemme saaneet nauttia kauniista suomalaisesta luonnosta. Sieniä ja marjoja ovat monet ehtineet kerätä. Kesän aikana myrskyt, tulvat ja metsäpalot ovat näyttäneet voimansa ja koskettavat useita ihmisiä sekä voineet aiheuttaa ahdistusta ja pelkoja. Luonnonkatastrofit lisäävät psykososiaalisen tuen tarvetta ja siihen liittyvää osaamista. Kestävän kehityksen haasteet koskettavat meitä jokaista.
Syksyn lähestyessä pandemia jatkaa kulkuaan rokotuksista huolimatta. Tietoa viruksesta, sen aiheuttamasta poikkeustilasta ja rajoitusten velvoittavuudesta tulvii eri tiedotusvälineistä. Tilanne saattaa olla haastava monelle. Koronapandemiasta on nyt tullut aiempaa selkeämmin lapsikysymys. Koulujen alkaessa nuorten ja lasten hyvinvointi huolestuttaa. Nuoruutta ja lapsuutta ei voi elää etänä tai pelkästään kotona.
Työelämä elää muutoksessa ja nostaa esille uudenlaisia haasteita. Merkittävä muutos on, että alle 36 -vuotiaiden työhyvinvointi on selvästi heikentynyt. Heidän työuupumuksensa on lisääntynyt, ja työn imu vähentynyt. Nuorten yhteenkuuluvuus työpaikkaan ja esihenkilöstöön on heikentynyt. Etätyön yleistyminen korona-aikana on muuttanut työn tekemisen tapoja nopeasti ja etätyö on jatkossakin tärkeää työelämässämme. Samalla etätyön tekeminen lähityön ohessa voi lisätä joustavuutta. Tämä voi myös edistää työhyvinvointia ja työn tuottavuutta sekä parantaa perheen yhteenkuuluvuutta. Keskustelussa etätyöstä työpaikalla on tärkeää ottaa huomioon myös ne, joille etätyö ei ole mahdollista työtehtävien puolesta. On hyvä muistaa, että kaikki eivät halua tehdä etätyötä, vaikka siihen olisi mahdollisuus.
On ilo huomata, että kirjoittajat ovat paneutuneet näihin ajankohtaisiin aiheisiin. Lehdestä voit lukea, miten ratkaisukeskeinen ote toimii opinto-ohjauksessa, miten muuttuvassa työelämässä hyvinvointia vahvistetaan työyhteisösovittelulla ja läsnäolotaidoilla ja mitä armollinen itsensä johtaminen pitää sisällään.
Ratkaisukeskeisen ajattelun tarve näkyy nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Tulevaisuuteen suuntautuneisuus ja toiminnan tavoitteellisuus ovat tärkeitä. Silloin voimavarat, onnistumiset ja toiveikkuus tulevat keskiöön. Lehden artikkelit antavat uusia ajatuksia ja ideoita käytännön toimintaan. Nyt tarvitaan joustavuutta ja uusia innovaatioita.
Nautinnollisia lukuhetkiä!
Helinä Nurmenniemi
terveystieteiden maisteri,
kauppatieteiden tohtori
Työnohjaaja STOry
Voimakehälisenssivalmentaja
hn@nuco.fi
p. 0440423788
Timo Keistinen
LKT, lääkintöneuvos (emeritus)
Ratkes ry:n puheenjohtaja
timo@keistinen.fi
www.keistinen.fi