Työnohjaajat voimaantumassa
Teksti ja kuvat: Helinä Nurmenniemi
Ajamme tutulla työnohjaajaporukalla kohti Vaasaa tavoitteena perinteinen Kissamarttojen saaritapaaminen ja kohteena Merenkurkun saariston ainutlaatuinen luonnonperintökohde. Vaskiluodon kaunis silta tervehtii tulijoita. Kohta saavumme perille vanhaan miljööseen, yöpymispaikkaamme Merenkurkun Majataloon Mustasaareen. Vanha aittarakennus seisoo vakaana ja pihalla suihkulähteen solina toivottaa meidät tervetulleiksi. Illalla kokoonnumme kynttilöiden loisteeseen saunaosastolle yhteishenkeä kohottamaan. Paljussa naisenenergia pääsee täyteen kukoistukseen. Aamun koittaessa eräs majatalon vieraista tiedustelee: ” Oletteko te se naisporukka, joka oli illalla paljussa – sieltä kuului niin iloinen puheensorina?”
Seuraavan päivän ohjelmassa on veneretki Valassaarille. Valassaarten saariryhmä sijaitsee merenkurkun kapeammassa kohdassa ja on lintuharrastajien suosima kohde. Kapteeni peruu matkan kovan tuulen vuoksi. Olemme tyytyväisiä, sillä kukaan meistä ei halua joutua meripelastuksen autettavaksi, kuten Tankkarin saarella neljä vuotta sitten. Joustavasti vaihdamme ohjelmaa ja lähdemme oppaan kanssa patikoimaan luontopolkua. Opas kertoo jääkaudesta, moreenista ja merenpinnan noususta. Olemme Suomen ainoassa luonnonperintökohteessa, joita koko maailmassa on vajaa 200. Saltkaren näköalatornista avautuu huikeat maisemat merelle. Ihastelemme monimuotoista luontoa ja yritämme tavoittaa taivaalta merikotkan kaartelevaa lentoa. Luontopolulla matkaa kertyy 10 kilometriä ja useimmilla kävely tuntui jaloissa vielä seuraavana päivänäkin.
Illalla istahdamme juomalasin äärelle, nautimme luonnon rauhasta ja yhdessäolosta. Puheensorinan voimistuessa yksi ryhmäläisistä levittää Voimakehä – alustan pöydälle ohjaamaan keskustelua. Jokainen saa kertoa oman tarinansa luonteenvahvuuksien, arvojen, kiinnostuksen kohteiden, osaamisen ja olemassa olevien resurssien kautta. Kuulemme mielenkiintoisia tarinoita toistemme vahvuuksista ja niiden hyödyntämisestä arjen työssä. Toisten tarinat avartavat myös omaa ajattelua. Vahvuustarinoiden kertominen luo iloista tunnelmaa ja samalla tutustumme toisiimme syvemmin.
Välillä muistelemme vuosittaisia saaritapaamisia. Ensimmäisellä saarikierroksella Seilin saarella ryhmän nimeäminen Kissamartoiksi tuli sattumalta. Olimme tilanneet lautalla ryhmälle voileivät valmiiksi. Purseri muisti, että rouvilla oli Hello Kitty tarrat rinnuksissa erottuakseen muista turisteista. Niinpä purseri kuulutti: ”Voisiko Kissamartat tulla syömään. ” Siitä lähtien olemme olleet Kissamarttoja.
Mikä sitten innostaa Kissamarttoja vuodesta toiseen osallistumaan saaritapaamisiin? Haastattelukierros paljastaa, että vetovoimatekijöinä toimivat ympäristön merkitys, inspiroiva porukka, yhteinen mielenkiinnon kohde, uusien ihmisten kohtaaminen, voimaantuminen ja vertaistuki. Tapaamisia pidettiin virkistävinä irtiottoina arjesta, hyvässä ja inspiroivassa seurassa. Uusiin ihmisiin tutustumista pidettiin rikkautena. Kohtaamista yhteisen asian äärellä arvostettiin, porukassa oli hyvä luottamus ja juttu luisti vuodesta toiseen yhtä sutjakkaasti. Naisenergia antoi voimaa ja tapaamiset koettiin virkistävinä. Saari ja vesi – teemaa pidettiin onnistuneena. Näin tapaamiset mahdollistuivat paikoissa, joissa muuten ei tulisi käytyä.
Seuraavan kerran tapaamme Oulussa meren rannalla. Luvassa on läsnäolevaa ja hyvinvointia lisäävää yhdessäoloa. Järjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa. Vuonna 2023 vietämme 10 – vuotisjuhlaa Seilin saarella.
Helinä Nurmenniemi
työnohjaaja STOry
helina.nurmenniemi@gmail.com