LUIN KIRJAN:
Ratkaisukeskeisyyden käsikirja muutoksentekijöille
Teksti: Marika Tammeaid
Kuva: John Brooker
John Brooker: Jump Now! Lead Solution Focus collaboration to accelerate sustainable results. YesAnd 2020.
John Brooker on takavuosina kunnostautunut ratkaisukeskeisenä organisaatiokonsulttina, jolla on ollut erinomainen kyky paketoida ratkaisukeskeisiä toimintatapoja helposti organisaatiokontekstissa sovellettavaksi. Hänen aiempi kirjansa The Creative Gorilla (2013) johdatteli organisaatioiden toimijoita lähestymään arjen innovointia ratkaisukeskeisen oppimisen näkökulmasta, ja eri työkalut ovat olleet hyödynnettävissä myös Johnin verkkosivuilla (https://yesand.co.uk/author/john-brooker/). Bookerin uusin kirja Jump Now! Lead Solution Focus collaboration to accelerate sustainable results (2020) on samanlainen aarrearkku kuin aiempikin kirja – ja hänen mieliin jääneet työpajansa SOL-konferensseissa.
Kirjan ensimmäinen puolisko keskittyy esittelemään ratkaisukeskeistä vuorovaikutuksen rakentamista ja vuorovaikutuksen johtamista organisaation muutoshaasteissa. Sanoitus ja sovellusesimerkit ovat suoraan organisaatioiden arjesta, ja ne on kirjoitettu helposti lähestyttävällä ja arjen muutosta tukevalla tavalla. Työkalut on koottu kirjan osioon kaksi. Ne muodostavat muutosprosessin jatkumon eli haluttaessa opastavat koko muutosprosessin läpiviemisessä vastavuoroiseen yhteistyöhön perustuvalla tavalla. Kaikkia työkaluja voi myös hyödyntää erillisinä monenlaisissa tilanteissa.
On upeaa, että ratkaisukeskeisessä globaalissa yhteisössämme on ihmisiä, joilla on näin hyvä kyky tulkata ratkaisukeskeisyyttä uusiin konteksteihin ja tiivistää hyviä työskentelytapoja työkalumuotoon. Uutta, raikasta sanoitusta ratkaisukeskeisyydestä kertomiseen tarvitaan myös. Erityisen ihastunut olen Jump!-kirjasta löytyvään ratkaisukeskeisen kysymisen puuhun. Se on hyvä ohjenuora ratkaisukeskeisen kysymisen tavan opetteluun ja variointiin aina tilanteeseen sopivalla tavalla. Kokenutkin ratkaisukeskeinen ammattilainen voi helposti jumittua tiettyihin kysymisen tapoihin, ja puu auttaa muistamaan, mitä muita mahdollisuuksia tavoitetilan tai etenemisen rikkaaseen kuvaukseen voisi kokeilla.
Lämmin suositus tästä kirjasta kaikille organisaatioiden, johtamisen ja muutoshaasteiden kanssa työskenteleville ratkaisukeskeisille toimijoille.
Marika Tammeaid
Numeron päätoimittaja
ratkaisukeskeinen kouluttaja-coach, työnohjaaja, julkisen johtamisen asiantuntija, kehitysjohtaja
marika.tammeaid@itla.fi