Yyteri maisema

Safari-tarinoita 2019

Yhdistyksen aktiivijäsenet ovat vuosittain järjestäneet perinteisen Ratkes-safarin jäsenille ja muille kiinnostuneille.

Yhdistyksen alkuaikoina oltiin usein Eestissä. Viime vuosina kokoontuminen on järjestetty viikonlopun yhteydessä kotimaassa. Ratkes-safari järjestettiin vuonna 2019 luonnonkauniissa Yyterissä, jossa oli mahdollisuus virkistäytyä upean luonnon parissa nauttien kotoisan kylpylän palveluista. Edellisenä vuonna tapaaminen oli Punkaharjulla. Safarilla opitaan toinen toisilta. Ne järjestetään nyyttikutsun tapaan. Tapaamisessa jaetaan ratkaisukeskeisessä hengessä kokemuksia, ideoita tai toimiviksi koettuja menetelmiä. Jakaa voi mm. työelämän kehittämisen, terapian, valmennusten ja työnohjauksen yhteydessä käytettäviä asioita. Tällöin tuodaan kysymyksiä yhdessä ihmeteltäväksi ja ratkaistavaksi. Mukaan voi tulla myös ilman aihetta ja osallistua yhteiseen keskusteluun esille nousevista teemoista.

Safari-oppaan tarina:

Saavuin sumuisena, sateisen tihkuvana perjantai-iltapäivänä Porin Yyteriin matkakumppanieni kanssa. Asetuimme huoneisiimme ja odottelimme muiden saapuvan. Kaikkien saavuttua aloitimme Safarin yhteisellä illallisella tutustuen toinen toisiimme. Meitä oli kokoontunut yhteen kymmenen ratkaisukeskeisyydestä kiinnostunutta ihmistä eri puolilta Suomea. Olimme sopivasti samanlaisia ja edustimme sopivasti erilaisia tulokulmia ratkaisukeskeisyyteen. Huomasimme mukana olevan niin psykoterapeutteja, työnohjaajia, lyhytterapeutteja, HR-ihmisiä sekä coacheja, monella meistä oli monia rooleja työelämässä. 

Puhe pulppusi illallisella alusta alkaen innostuneesti ja jatkoimme samassa hengessä lauantaiaamuna. Olimme jo alustavasti keskustelleet teemoista, joita kukin meistä oli tuomassa Safarille.  Maijan ammattitaitoisella fasilitoinnilla saimme sujuvasti rakennettua päivien ohjelman. 

Aloitimme ”väännetään rautalangasta” -teemalla.  Saimme jokainen oman rautalangan käsiimme, joista väänsimme langan sellaiseen muotoon kuin se meitä kutsui.  Mitä kaikkia tarinoita kuulimmekaan.  Jatkoimme perehdytyksellä traumojen käsittelyyn ratkaisukeskeisellä otteella. Aihe herätti monipuolista keskustelua.  Maistuvan lounaan jälkeen keskityimme mikrokonstellaatioiden mielenkiintoiseen maailmaan useamman harjoituksen kautta. Päivän ohjelmaan soljui mukaan myös monta muuta mielenkiintoista näkökulmaa ja tulokulmaa ratkaisukeskeisyyteen ja ratkaisukeskeisyydestä. 

Päivän ohjelman jälkeen jokaisella oli vapaa-aikaa ennen yhteistä illallista. Osa meistä lähti kävelylle dyyneille kirkkaan raikkaassa säässä. Nautimme Yyterin kauniista luonnosta ja Kräsoorannokan luontopolusta yhteisesti rupatellen. Vielä jäi hyvin aikaa käydä nauttimassa kylpylän palveluista ennen illallista.

Sunnuntaina aloittelimme tutustumalla kehoterapiaan ja miten sitä voi hyödyntää ratkaisukeskeisessäkin työskentelyssä. Pisteenä i:n päällä päädyimme unien maailmaan ja saimme kokeilla Social Dreamingia – tätä olisi kuulemma voinut jatkaa vaikka enemmänkin. Nyt saimme sopivan kokoisen maistiaisen asiasta. 

Safari riensi loppuun nopeamman kuin kukaan olisi odottanut. Kiitollisena kokemuksistamme kaivoimme vielä kerran kuvakortit esiin ja jaoimme toinen toisillemme tunnelmamme Safarista.

Sunnuntain yhteisellä lounaalla, ennen kotiin lähtöä, vielä yksi yllätys tupsahti eteemme. Saimme pöytäämme vieraaksi Kaukon, joka kertoi, kuinka Ratkes-yhdistys aikoinaan sai nimensä. 

Kiitollisena kiittäen kaikkia yhteisestä Safarista. Erään osallistujan sanoin: ”Tää on sellaisia kohtaamisia Universumissa, joita ei voi suunnitella. ”  

Vuoden 2019 Safariopas Sirpa Karvonen 
Kuvat: Johanna Ruhanen

Osallistujien kokemuksia:

”Safari on upea mahdollisuus ladata itselle rauhallista, hyväksyvää energiaa ihmisiltä, jotka jakavat saman lähestymistavan. Syksyinen Yyteri oli täydellinen ympäristö tälle. Kiitos!”

”Rakensimme yhdessä ryhmän, jaoimme kokemuksiamme ja osaamistamme! Siitä tuli upea sinfonia”

”Hienon viikonlopun jälkeen on kiitollinen ja toiveikas olo. Olen saanut paljon uusia ajatuksia ja oppinut menetelmiä, joita voin käyttää työssäni jatkossa. Keskustelut ja läsnäolo on hoitava ja terapeuttinen kokemus” 

”Enemmän kuin osasin odottaa – antoisia kokemuksia, osaamisen ja taitojen jakamista. Hyvää vuorovaikutusta ja keskustelua, lepoa ja upeassa kylpylässä kylpemistä. Kiitollisena. ” 

” Safarille saa tulla sellaisena kuin on ja sen kanssa, mikä on itselle merkityksellistä. Toisilta osallistujilta saa hoitavaa läsnäoloa, yhteyden ja erillisyyden kokemuksia, näkökulmia ja syvyyttä, sävyjä ja tunnelmia. Safari on sisäistä maailmaa rikastava, rauhoittava ja virkistävä kokemus, joka tuo omaan ihmisenä ja ammattilaisena olemiseen uusia ulottuvuuksia. Kiitos Sirpa! ” 

” Kuuntelen sydäntäni ja olen tässä, Safari luo sille upeat puitteet”

” Ennen tuntemattomien ihmisten kanssa matkalla omien voimavarojen tunnistamiseen” 

” Olen jo perillä. Ratkes yhdistää”

” Kiitollisena kauniista luonnosta – ja kauniista ihmisistä ”

”Voimaantunut olo” 

”Oman kehon, ruumiin, unien ja ajatusten kuuntelu ja kokemusten jakamisen rakas safari”

Jaa tämä postaus

Lue myös