Vauhtia aluetoimintaan

Teksti: Timo Keistinen
Kuva: NellyS valokuvaus

Alueellisen toiminnan merkitys on Ratkes- yhdistyksessä korostunut valtakunnallisten tapaamisten sijalla. Aluetoiminta on kanava viedä ratkaisukeskeisiä ajattelu- ja toimintamalleja laajasti yhteiskuntaan. Alueelliset tapaamiset antavat Ratkesin toiminnassa mahdollisuuksia ajatusten vaihtoon, koulutukseen ja verkostoitumiseen. Paikallisesti toimivat yhteyshenkilöt organisoivat omalla alueellaan alueensa näköisiä ja kokoisia Ratkes-tapahtumia, esimerkiksi vapaamuotoisia keskusteluiltoja, hautomoita tai koulutuksia ja tuomalla alueelleen onnistuneita tapahtumia muualtakin. Tapaamiset ovat avoimia myös ei-jäsenille. Samalla se toimii myös jäsenhankinnan kanavana.

Ratkes-hallitus on esittämässä tulevassa talousarviossa aluetoimintaan varatun rahoituksen lisäämistä. Asiasta varmasti keskustellaan, kun 20.3.2019 käsitellään yhdistyksen tulevan toimintavuoden suunnitelmaa. Tuo tilaisuudessa esille omia ajatuksiasi aluetoiminnan kehittämisestä.

Lisätietoja aluetoiminnasta löytyy yhdistyksen kotisivuilta. Aktiivista toimintaa löytyy kautta maan.

Uudellamaalla illat täynnä

Ratkesin Uudenmaan alueen alueillat ovat pääsääntöisesti olleet aivan täysin buukattuja ja tilaisuuksiin on jouduttu järjestämään jopa jonotuslistoja. Tämä on tietenkin mukavaa, mutta toisaalta ikävää, kun usein on täytynyt sanoa ”ei” kiinnostuneille. Käytössä on ollut TaitoBa Housen tilat ja sinne mahtuu noin 30 henkilöä – sen jälkeen tuolit ja ilma kerta kaikkiaan loppuvat. Jäsenet ovat kysyneet: mitä mieltä hallitus on tästä? Voisiko aluetoimintaan varata vähän lisää rahaa, niin että voitaisiin vuokrata vähän isompi sali? Hyvää palautetta on saatu siitä, että alueillat ovat keskustassa ja monelle helppo tulla paikalle. Isompien tilojen vuokrat Helsingin keskustassa eivät ole siitä halvimmasta päästä. Alueiltoja toteutetaan vapaaehtoisvoimin, sekä alustajat että järjestäjät toimivat näin. Tarjoilut katetaan osallistujilta kerättävällä kahvirahalla. Hyvää koulutusta on siten saanut kahdella eurolla.

Uudenmaan maaliskuun alueillan aiheena ovat ratkaisukeskeiset mikrokonstellaatiot (7.3.2018 klo 17.30 – 19.30 TaitoBa House, Annankatu 29 (4. krs.) Helsinki). Mikrokonstellaatiot ovat oiva tapa tuoda kielellisen ja kognitiivisen työskentelyn rinnalle myös kehollisen tietämisen maailma. Kehommehan havainnoi maailmaa ympärillämme jatkuvasti, ja monet ”tietämämme” asiat ovat vahvasti olemassa jo kauan ennen kuin ne saavat sanallisen muodon. Illan alustajana toimii kouluttaja ja valmentaja Marika Tammeaid, joka on pitkään ollut kiinnostunut menetelmästä ja opiskellut mikrokonstellaatiota ratkaisukeskeiseen suuntaan kehittäneiden Petra Müller-Demaryn ja Rita Klemmayerin johdolla. Alustuksen lisäksi illan aikana kokeillaan paria harjoitusta käytännössä. Konstellaatiot madaltavat kynnystä näkökulman vaihtoon, sillä niiden avulla on helpompi hypätä toisen henkilön perspektiiviin ja omien voimavarojen parempaan käyttöönottamiseen.

Satakunnassa tapahtuu

Satakunnassa on vuoden 2019 aikana suunnitelmissa järjestää kolme-neljä kertaa yhteisiä tapaamisia. Pääpaino tapaamisillamme on aiemminkin ollut kuulumisten ja vinkkien vaihto liittyen ratkaisukeskeiseen työskentelytapaan ja terapeuttina toimimiseen yleensä. Maaliskuussa on jälleen aika kokoontua ja nähdä kollegoita mukavan jutustelun merkeissä ja mahdollisesti luvassa on esittelyä myös uusperheneuvojakouluksen annista. Kokoontuminen tapahtuu Tulenkantajien tiloissa osoitteessa Teljänkatu 8 a 6, Pori, torstaina 21.3 klo 17.00. Lisätietoa: Virpi Hopeakangas (virpi.hopeakangas@gmail.com) tai Terhi Kivikoski (ptpvoimavirta@gmail.com).

Virpi Hopeakangas on porilainen hyvinvointialan ammattilainen ja aloittanut yritystoiminnan jo vuonna 1997 pääkaupunkiseudulla. Ratkaisukeskeisen terapiatyöskentelyn lisäksi hänen sydäntään lähellä on työhyvinvoinnin opettajuus.  Porissa hän toimii sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan oppilaitoksessa opettajana. Omaa terapiavastaanottoa hän pitää kahtena iltana viikossa. Työ mahdollistaa työskennellä erilaisten ihmisten kanssa ja auttaa heitä eteenpäin elämän muutos -ja kriisitilanteissa. Virpin vauhti näkyy kuvassa.

Timo Keistinen

Lääkintöneuvos, Sosiaali- ja terveysministeriö
Ratkes-yhdistyksen puheenjohtaja
044 500 8008
timokeistinen@welho.com