PUHEENJOHTAJALTA

Valkoinen valas Moby Dick

Teksti: Timo Keistinen
Kuva: Cameron Venti/Unsplash

Viihdyttävä lehti. Kyllä!

Viisas lehti. Kyllä!

Opettava lehti. Kyllä!

“It has never been more important to see all sides of the story.” Näin toteaa Google linjauksessan. “Ihmiset eivät halua nähdä sitä, mitä ovat nähneet aikaisemmin. Tehtävämme ei ole käyttää uudelleen samaa kaavaa, vaan kehittää ja luoda uusia tarinoita.” Tämän tehtävän on antanut Walt Disneyn studion johtaja työntekijöille. Näissä kannanotoissa on sanomaa myös Ratkes- lehdelle.

Ratkaisukeskeisyyden kansalliset tarinat, kansainväliset uutiset, pienet paikalliset kertomukset, onnistumiset, riitasoinnut sekä asiantuntijoiden näkemykset ovat tärkeitä. Näitä kaikkia tarvitaan, jotta muodostuu kokonaiskuva ratkaisukeskeisyyden maisemasta. Maisema ei saa jäädä passiiviseksi taustaksi. Ilmasta käsin katsottuna puista voi luulla muodostuvan vain metsän. Silloin yksityiskohdat voivat kadota. On nähtävä ratkaisukeskeisyyden maisema toisiaan leikkaavien tapahtumien visuaalisena jälkenä. Se muodostuu ajatuksiin tarinoiden, ymmärryksen ja tapaamisten leikkauspisteessä, alati muuttuvana konstellaationa, jossa ei ole mitään pysyvää identiteettiä.

Ratkes- lehden tulee olla cinemascope- kokoon rakentuva palapeli, jossa kaikki palat loksahtavat yhteen. Toisaalta on suotavaa, että paloja on reilusti yli tarpeen tai muutama liian vähän. Silloin voi jäädä kaipaamaan epätäydellisyyttä ja odottamaan uusia avauksia. Lehden kuvaan tulee mahtua psykoterapeutit, työnohjaajat, kasvattajat ja opettajat, mutta myös tarinat laitapuolen kulkijoista, onnenonkijoista, kellokkaista ja uhkapelaajista.

Joskus on hyvä aloittaa pienten osien mikromittaamisesta, kunnes näkee suuremman kokonaisuuden. Toivottavasti tällöin on heti myyty. Heti tietää mitä haluaa. Eikä mikään voi estää sitä saavuttamasta. Tämä digitaalinen lehti on harjoitelma tulevaa maailmaa varten. Nyt tarvitaan kommentteja, ohjeita ja neuvoja siitä, mihin pitäisi olla matkalla. Digitaalinen lehti tuo maailman kaikkien ulottuville, mutta altistaa samalla informaatiotulvaan ja odottamattomaan vaikuttamiseen. Onko siis riittävästi resilienssiä, joustavuutta, kimmoisuutta ja palautumiskykyä. Digitaalinen lehti voi itsessään olla valkoinen valas Moby Dick.

Timo Keistinen

Lääkintöneuvos, Sosiaali- ja terveysministeriö
Ratkes-yhdistyksen puheenjohtaja
044 500 8008
timokeistinen@welho.com