PUHEENJOHTAJALTA

Tanssi, tanssi, tanssi…

Teksti: Timo Keistinen
Kuva: Sanna Keistinen

Pääministeri Sanna Marinin hallituksessa valtaa pitävät nuoret naiset. Se näkyy hallitusohjelmassa. Tavoitteena on entistä tasa-arvoisempi ja yhdenvertaisempi maa, jossa luottamus lisääntyy ja jokainen ihminen on arvokas. Ihmisten hyvinvointi-, terveys- ja tuloerot kaventuvat ja osallisuus lisääntyy. Luodaan pohjaa ihmisoikeuksille, hyvinvointitaloudelle ja edellytyksiä ihmisen hyvälle elämälle läpi koko elämänkaaren, mahdollisuus hyvinvointia tukeviin valintoihin. Lasten ja nuorten hyvinvointi on ensisijaista. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen aikuiseen. Kaikki rakentuu joustavasti ja kokonaisvaltaisesti ihmisen elämäntilanteiden ja tarpeiden ympärille.

Hallitusohjelma sisältää sata lupausta ja tuhat toimenpidettä. Siinä on faktaa, sepitettä, ihmisiä, nöyryyttä, voimaa ja yhdessäoloa – ja halua löytää kaiken yhteys. Se on kertomus tunteista ja intohimosta muuttaa maailmaa. Nyt on saatava liikkeelle se, mikä on jähmettynyt. Nyt on aika antaa jalojen viedä, ajatuksen lentää. Jähmettyneeseen menoon on aika saada potkua. On pantava aivot ja alitajunta tanssimaan. Etsintää ei saa jättää kesken, entistä ei saa jäädä kaipaamaan. On syytä toimia kohti jotain inhimillistä, josta olemme kaikki kiinnostuneet. Emme ehkä osaa määrittää sitä paremmin kuin elämäksi.

Ratkes yhdistyksen vuosikokous lähestyy. On aika miettiä yhdistyksen tulevaisuutta. Uusia ajatuksia tarvitaan. Kun maailma muuttuu yhä hektisemmäksi, ei ehkä ole syytä pysähtyä vaan tanssia musiikin tahdissa. Antaa sen vielä. Oudot sattumukset voivat olla portti, joka pakottaa menemään eteenpäin. Voi löytää itsensä uudesta paikasta, vaikka yhdistyksen hallituksesta. Silloin voi paljastua tuntemattomia uusia käytäviä ja huoneita, täysin uusi maisema uusine mahdollisuuksineen. Ehkä vanha hallitus on katsellut itseään jo liian kauan peilistä. Ehkä osa siitä on joutunut peilin toiselle puolelle, kuten Liisa.

Ratkaisukeskeisyydessä on luontaista ajatella mahdottomia ja kokeilla mitä mielikuvituksellisinta. On syytä olla tarkkanäköisempi kuin kukaan muu. On aika tehdä yksi ainoa päätös, pieni ja suuri samalla kertaa. On päätettävä muuttua, lähteä mukaan. Yhdistyksen hallituksen jäsenyys ei ole puhdasta realismia, vaan täynnä allegorioita, tajunnanvirtaa ja eri tasoja. Se viehättää. Anna jalkojen viedä, ajatuksen lentää. Tanssi, tanssi tanssi….

Timo Keistinen

Lääkintöneuvos, Sosiaali- ja terveysministeriö
Ratkes-yhdistyksen puheenjohtaja
044 500 8008
timokeistinen@welho.com