Koulutukset

Ratkesin koulutukset

Ratkes-yhdistys järjestää valtakunnallisia ja alueellisia koulutuspäiviä, joiden punaisena lankana on ratkaisu- ja voimavarakeskeisyys. Koulutustilaisuuksista tunnetuimpia ovat kaksipäiväiset Ratkes-päivät, joita viime vuosina on järjestetty syksyisin. Ratkesin toinen perinteinen koulutusmuoto on safari, joka toteutetaan nyyttikestiperiaatteella. 

Ratkes ry:n koulutuspäivä ja sääntömääräinen vuosikokous Helsingissä 20.3.2019

Ratkes ry järjestää yhdessä Diakin kanssa koulutuspäivän keskiviikkona 20.3.2019 klo 9.00-16.00

Diakonia-ammattikorkeakoulussa (Kyläsaarenkuja 2, 00580 Helsinki)

Koulutustilaisuuden jälkeen pidetään Ratkes ry:n sääntömääräinen vuosikokous.

Ratkes-syyspäivät

Both/and – extending the SF approach and keeping it simple

Aika: 14.11–15.11.2017  

Paikka: Karjalatalo, Käpylänkuja 1, Helsinki

Kouluttaja:  Guy Shennan Lontoosta

Malmön EBTA-konferenssissa 2010 käytiin mielenkiintoinen paneelikeskustelu, johon osallistui useita alkuperäisen ratkaisukeskeisen lyhytterapian kehittäjiä (SFBT). Keskustelussa mm. Gale Miller kertoi tämän tiimin kiinnostuksesta filosofiaan ja siitä, miten se mahdollisesti vaikutti ratkaisukeskeisyyden kehittymiseen. Vaikka Steve de Shazer oli hyvin kiinnostunut ratkaisukeskeisyyden käytännöllisestä näkökulmasta, häntä kiinnosti ja innosti myös asian filosofinen puoli. Gale Miller oli paneelissa huolestunut, olemmeko mahtaneet kadottaa tuon kiinnostuksen. Inspiroituneena näistä keskusteluista Guy Shennan alkoi pohtia yhdessä muiden ratkaisukeskeisten kollegojen kanssa, miten both/and (sekä–että) -periaate voisi käytännössä elää ja mitä tarkoittaa.

Yksi tärkeistä teemoista, joista Steve de Shazer vaikutti olleen erityisen kiinnostunut, oli ns. Ockhamin partaveitsi, joskus säästäväisyydenkin periaatteeksi mainittu ajattelu, jonka mukaan teorioiden tulee olla mahdollisimman yksinkertaisia. Ajattelu on varsin laajalle levinnyt, ja mm. KISS, keep it simple tulee tästä teoriasta.

Kahden Ratkes-koulutuspäivän aikana keskitytään yhdistämään sekä käytännöllisyys, luovuus ja toimivuus että minimalismi. Guy Shennan on työuransa aikana ollut lähellä Brief-klinikkaa Lontoossa, työskennellyt siellä ja myös myöhemmin saanut sieltä hyvin läheisiä vaikutteita. Briefin työryhmä puolestaan on ollut ratkaisukeskeisyyden alkuajoista lähtien keskeinen kehittäjä ja erityisesti minimalismin tyylitaituri.

Guy Shennan on alun perin työskennellyt sosiaalityöntekijänä, ja hän vaikuttaa edelleen hyvin aktiivisesti mm. Ison-Britannian sosiaalityöntekijöiden ammatillisen järjestön puheenjohtajana. Hän on hyvin aktiivinen sekä oman maansa että Euroopan ratkaisukeskeisten kehittäjien yhteistoiminnassa ja kouluttamisessa. Varsin luovat ja vireät koulutussessiot ovat hyvin usein myös musiikillisesti värittyneitä sekä sisältävät runsaasti toiminnallisia harjoituksia.

Guy Shennan kirjoitti artikkelin Extended minds, extended persons, extended therapy?, jonka taustat nousevat ”from the fields of embodied gognition and the extended mind”, kuten hän itse asian ilmaisee. Myös näitä ajatuksia ja mahdollisia käytännön sovelluksia Guy Shennan haluaa jakaa meidän kanssamme ja kuitenkin pitää yllä työskentelyn minimalismin ja eleganssin. Näitä ideoita me harjoittelemme ja tutkimme yhdessä kahden päivän aikana – ja kenties kehitämme kokonaan uusia?

TEKSTI Riitta Malkamäki

Lue lisää Ratkesin syyspäivien ohjelmasta.

Ilmoittautuminen koulutukseen täältä.

 

 

 

 

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image